Hirek

 • Kutatók Éjszakája Tovább...

  Szeptember 27-én pénteken szeretettel várunk minden érdeklődőt a Kutatók Éjszakája földtudományi programjain!

 • Új tanulmány Tovább...

  A magyar regionális tudomány legjelentősebb folyóiratában jelent meg kollégáink tanulmánya, amelyben a Debrecenben működő ipari parkok gazdaságföldrajzi vizsgálatát végezték el.

 • Kárpát-medencei Romakutatási Fórum Tovább...
  A határon túli magyar ajkú cigányság helyzetének áttekintésére szervezett romakutatási fórumot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéke az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére.

  - Az volt a cél, hogy találkozzanak azok, akik romakutatással foglalkoznak a határon túl, akik ismerik a romaközösségek életét, szokásait, adatokat gyűjtöttek egy vagy akár több településen. Nekünk feladatunk a Kárpát-medencei magyar ajkú cigányság megismerése és segítése, illetve a velük foglalkozó szervezeti háttér támogatása – jelentette ki Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Romakutatási Fórum csütörtöki megnyitóján. A helyettes államtitkár hozzátette: nagy szükség van az ilyen tudományos fórumokra, hiszen a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás révén ezek jelentik a cselekvési programok alapját, s vezetnek el a megvalósításhoz.  A házigazda Természettudományi és Technológiai Kar nevében Kozma Gábor oktatási dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem az Észak-alföldi régióban helyezkedik el, ahol a magyarországi romák jelentős része él, éppen emiatt az intézmény több kara is foglalkozik a témával.  - A Bölcsészettudományi Kar szociológiai, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar antropológiai, a Népegészségügyi Kar egészségügyi, míg a Természettudományi és Technológiai Kar a területi kutatásokra fókuszál – sorolta Kozma Gábor. A dékánhelyettes hozzáfűzte, hogy a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék már korábban is végzett eredményes vizsgálatokat a romakutatás témájában.

  Ulicska László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózási Erőforrások Főosztályának vezetője a rendezvény célja kapcsán kifejtette: a szakpolitika és a tudomány közötti kapcsolatok erősítése volt a fő szándék, hiszen a megfelelő tudás nélkül nem hozhatnak felelős döntéseket.  - Amikor megoldási stratégia készül egy adott társadalmi jelenségre, akkor szükség van a kutatási, felméréséi eredményekre, a statisztikákra és azokból levont tudományos következtetésekre. Ezen a fórumon megfelelő mélységben, nagyjából azonos problémákról beszélve, remélhetőleg nagyon hasznos párbeszédet tudunk majd folytatni – bizakodott Ulicska László.

  A kétnapos tanácskozásra mintegy tucatnyi, romakutatással foglalkozó szakember érkezett a határon túli intézményekből. A fórumon többek között szó lesz a Kárpát-medencei roma népesedési folyamatokról, a kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyairól, a partiumi határmegyékben élő roma népességről, a székelyföldi romakutatásokról, a szerbiai romák helyzetéről, a Szlovákia keleti régióiban alkalmazott roma integrációs projektekről.

  Sajtóiroda - TPL

  Teljes Cikk: http://hirek.unideb.hu/hu/hir/20190329_karpat-medencei-romakutatasi-forum

 • Tanszékünk részvétele a Nagyváradi Egyetem konferenciáján Tovább...

  Tanszékünk delegációja több előadással is képviseltette magát a Nagyváradi Egyetem (University of Oradea) és az IERS (Institute for Euroregional Studies) által szervezett nemzetközi konferencián október 10-12-én Nagyváradon. A „Europe a Century after the End of the First World War (1918-2018)” című konferencia keretében Süli-Zakar István professzor emlékének tiszteletére kerekasztal beszélgetést is szerveztek „Could cross-border cooperation between European States the way to refund the European Order after the First World War?” címmel. Nagyváradi kollégáink figyelmessége és vendégszeretete mindig külön élménnyé teszi ezeket a szakmai találkozókat.

 • Előadásaink a Kutatók Éjszakáján Tovább...

  Tanszéki kutatásaink egy része idén is megjelenik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat részeként. 2018. szeptember 28-án pénteken a hazai cigányságra irányuló felméréseinkről és a debreceni autóipari beruházás gazdaságföldrajzi értékeléséről is lesznek előadásaink. Emellett játékos vetélkedőre is lehet jelentkezni a Földrajz mindenhol rendezvény keretében. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

  További információk:

  https://geo.unideb.hu/node/208

Oldalak