Területi változatosság és hálózatok

Tanszékünk kollégái meghívást kaptak előadás tartására a Szegedi Tudományegyetem GTK, az MTA Szegedi Területi Bizottság, a Központi Statisztikai Hivatal és a Területi Statisztika című folyóirat közös szervezésű konferenciájára, amely a "Területi változatosság és hálózatok" címen került megrendezésre 2016. szeptember 28-án, Szegeden.

 

A program részeként Pálóczi Gábor és Pénzes János ismertette legújabb eredményeiket is a KSH-val együttműködésben készülő kutatási projekt részeként. A 2011-es népszámlálás foglalkoztatási ingázási adatainak elemzése még számos lehetőséget rejt magában, amely az egyre inkább felértékelődő hálózatkutatásokba is beleilleszkedik. A legújabb módszerek alkalmazása az ingázási körzetek (vagy más néven munkapiaci körzetek) kijelölésének új irányait jelentik - lásd. a csatolt prezentációban.

A konferencia további előadásai letölthetőek az alábbi oldalról:

http://www.eco.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/gtk-2016-szeptember/terulet-valtozatossag-160930?objectParentFolderId=26018

 

A rendezvényen sor került a Területi Statisztika című folyóirat 2015. évi legnívósabb tanulmányainak díjazására is, amelynek közönségdíját Pénzes János vehette át "A kedvezményezett térségek lehatárolásának aktuális kérdései" című tanulmányával. A tanulmány letölthető a következő link segítségével: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/terstat/2015/03/penzes.pdf